Kut in Wonderkamer – persbericht

De redactie vond het maar lastig. Wordt het vagina, of vulva? Nee, de vagina is feitelijk alleen de gespierde buis naar de baarmoederhals, de vulva duidt de buitenkant aan. Dit nummer gaat ook over eierstokken, de baarmoeder en de clitoris. Vrouwelijk geslachtsorgaan dan? Niet inclusief. Gynaecologische anatomie? Alsjeblieft zeg.

Er is maar één rake aanduiding, een term die agressief en krachtig is, reden waarom feministen regelmatig hebben voorgesteld er een geuzenterm van te maken: de kut. Zo doopten we het winternummer 2022 van Wonderkamer: Magazine voor wetenschapsgeschiedenis als ‘Het grote kutnummer’.

‘Het grote kutnummer’ biedt duizend jaar cultuurgeschiedenis en medische historie van – eh dus – de kut. Waarom beeldden middeleeuwse schilders Jezus af met een vulva? Woonden mannen honderd jaar geleden de bevalling van hun vrouw bij? (spoiler: ja, en ze deden ook wat). Wat bracht Belgische transgender vrouwen in de jaren zestig naar Marokko? En hoe zit het met de paradox van de ‘eendenbek’ (het vaginaspeculum) dat zowel vrouwenlevens redde als verwoestte?

Press kit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

PageLines