Wonderkamer 6: Het grote kutnummer

Vulva’s, vagina’s en vergeten plekjes

Wonderkamer 6 kaft

Bestellen – UITVERKOCHT

Wonderkamer 6 is per 1 december 2022 verkrijgbaar. Je kan al een los nummer bestellen voor €12,50 incl. verzendkosten.* Stuur een mail naar gewinamagazine@gmail.com en vermeld uw naam en postadres.

* Dit geldt voor Nederland en België. Internationale verzendkosten buiten Nederland en België kunnen hoger zijn, dus daar zullen extra kosten voor in rekening worden gebracht. Dit kan tot rond €10 oplopen

  • Vanwege de grote belangstelling zijn eerste en tweede druk uitverkocht.

Kut in Wonderkamer (editorial)

‘Wordt het een vaginanummer of vulvanummer?’ We vinden het een moeilijke beslissing op de redactievergadering. Strikt genomen is de vagina immers alleen de gespierde buis die naar de baarmoederhals leidt. Daarentegen betreft de vulva alleen de externe, zichtbare anatomie.

Beide woorden dekken de lading niet, want we willen het ook hebben over de eierstokken, de baarmoeder en de clitoris. Vrouwelijke geslachtsorganen dan maar? Nee, dan vallen intersekse en trans personen buiten de boot. Gynaecologische anatomie? Veel te specialis- tisch en gemedicaliseerd, zeker omdat we vraagtekens plaatsen bij de manieren waarop – veelal mannelijke – geneesheren in het verleden het denken over geslachtsorganen hebben bepaald.

Er blijft maar één woord over: kut. Het woord gaat over de binnen- en buitenkant, is inclusief en geen vakjargon. Bovendien hebben feministes de afgelopen vijftig jaar regelmatig voorgesteld om er een geuzenterm van te maken. Anders dan gelijkaardige niet-medische termen – denk aan poes, pruim of flamoes – is kut geen koosnaam. Het woord is agressief en krachtig. Juist daarom kan de kut worden gezien als een positief symbool van emancipatie. Zoals de feministe Germaine Greer het al in de jaren zeventig verwoordde: ‘Cunt demands to be taken seriously.’

Een kutnummer. Wie kan daar nu tegen zijn?

Inhoud:

Zat de ‘waarheid’ in het lichaam of het hoofd? De historische omgang met interseksualiteit

In de kroeg of tussen de benen? Mannen tijdens de bevalling

De gehate eendenbek. Een instrument dat zowel leed voorkomt als veroorzaakt.

Twijfel aan de wetenschap? Geert Vanpaemel nam het Gentse Universiteitsmuseum onder de loep.

Vulgair en verheven. De tegenstrijdige betekenissen van vulva’s en schaamhaar in de kunst

En verder:

  • Onmeetbaar genot
  • De dubbele uitvinding van vaginisme
  • Het Londense kutmuseum
  • Blinde vlek
  • Grensverleggende vagina’s
  • Mythes over de clitoris
  • PHALLUS, een tentoonstelling van formaat

In de media

Karen Hollewand over seksualiteit, menstruatie en anticonceptie bij Radio Swammerdam, Salto, 18 december. Luister hier de hele uitzending terug.

Tinne Claes over de geschiedenis van vagina en vulva bij Voorproevers, Radio 1 op 12 december 2022. Fragmenten:

Rina Knoeff over de oorsprong van de gynaecologische eendenbek in OVT, NPO Radio 1 op 4 december 2022:

2 antwoorden op “Wonderkamer 6: Het grote kutnummer”

  1. Beste, we hebben jullie tijdschrift ook besteld via onze tijdschriftenleverancier voor onze bib van Beringen. Een vraagje, zouden jullie ons de colofon van dit tijdschrift kunnen doorsturen? We hebben deze info nodig voor de invoer van jullie tijdschrift. Bedankt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

PageLines