Kennismaken met: Tinne Claes

Graag introduceert het bestuur u aan ons nieuwe hoofdredacteur van Wonderkamer, Tinne Claes.

Fotoportret van Tinne Claes

Tinne schrijft: “Ik ben postdoctoraal onderzoeker van het FWO, verbonden aan de KU Leuven. Mijn specialisatie is de geschiedenis van geneeskunde, gender en seksualiteit in de negentiende en twintigste eeuw. Mijn huidige onderzoek gaat over de geschiedenis van ongewenste kinderloosheid.

“Sinds de jaren 1950 is onze omgang met de kinderwens diepgaand veranderd. Lange tijd kon wie onvruchtbaar of verminderd vruchtbaar was alleen via adoptie of pleegzorg een gezin stichten. Toen kwamen er operaties, hormoonbehandelingen, (donor)inseminatie, IVF. Sommige mensen werden door deze behandelingen zwanger, anderen kregen alleen maar valse hoop. Ook de tijdsgeest veranderde. Wat vroeger taboe was, werd steeds meer bespreekbaar. Door middel van mondelinge geschiedenis probeer ik na te gaan wat de impact van al deze veranderingen was voor mensen met een moeilijk te vervullen kinderwens.

“Sinds vorig jaar ben ik co-hoofdredacteur van Wonderkamer, samen met Ad Maas. Ik werd er als ‘excuus-Vlaming’ ontvangen door een ontzettend leuke en geëngageerde groep van Nederlandse wetenschapshistorici. Dat smaakte naar meer. Als lid van het bestuur van Gewina wil ik dan ook graag mee bouwen aan meer toekomstige Vlaams-Nederlandse samenwerkingen in de wetenschapsgeschiedenis.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

PageLines