Kennismaken met: Jolien Gijbels

Het bestuur heeft het genoegen u voor te stellen aan ons nieuwe bestuurslid en Wonderkamer redacteur Jolien Gijbels. Jolien is als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de Leuvense onderzoeksgroep Cultuurgeschiedenis vanaf 1750.

Jolien schrijft: “Mijn nieuw project gaat over de geschiedenis van geïnformeerde toestemming in Nederland en Frankrijk in de twintigste eeuw. Daarbij ben ik in de eerste plaats geïnteresseerd in de agency van patiënten tijdens onderhandelingen over ingrijpende gynaecologische operaties. Ik onderzoek de manieren waarop artsen hun toestemming verkregen en welke informatie over chirurgische risico’s tijdens zo’n onderhandelingen werd uitgewisseld. Centraal staan de onderhandelingspraktijken en conflicten tussen patiënten en artsen. Op deze manier wil ik graag aantonen dat patiënten altijd een stem in beslissingen over operaties hebben gehad, ook in een periode dat er weinig of geen reflectie bestond over geïnformeerde toestemming. Mijn huidig onderzoek bouwt voort op mijn recent verdedigde proefschrift over religie en verloskunde in negentiende-eeuws België. Daarin heb ik thema’s als medische abortus en de nooddoop in de baarmoeder behandeld.

“Als bestuurslid van Gewina zal ik met veel plezier mijn steentje bijdragen aan de verdere ontwikkeling van samenwerkingen tussen Vlaamse en Nederlandse wetenschapshistorici. Tot voor kort associeerde ik Gewina vooral met de Woudschotenconferenties. In het zonnige Zeist ontmoette ik gepassioneerde Nederlandse onderzoekers en maakte ik kennis met tal van intrigerende wetenschapshistorische thema’s die ik toen als medisch historica nog niet kende. Recent ben ik ook actief als co-boekredactrice bij Wonderkamer. Samen met Didi van Trijp breng ik de nieuwste wetenschapshistorische boeken onder de aandacht van onderzoekers en belangstellenden. Ik kijk ernaar uit om me in de toekomst ook op andere manieren in te zetten voor de activiteiten van Gewina.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

PageLines