Kennismaken met Gitte Samoy

Gitte Samoy is PhD kandidaat in het ERC project “Science at the Fair” geleid door prof. Nele Wynants aan de Universiteit van Antwerpen.

Ik studeerde geschiedenis in Leuven en vervolgens nog een master African studies aan de universiteit van Gent en vond uiteindelijk een plek aan de universiteit van Antwerpen. In mijn doctoraat onderzoek ik de “spectaculaire lichamen” die te zien waren in rondreizende anatomische musea en “freak” shows op de kermis in België en de buurlanden in de negentiende en vroege twintigste eeuw. Welke kennis maar ook welke impliciete ideeën rond klasse, ras en gender werden door deze attracties verspreid? Hoe verhield dit wetenschapsentertainment zich tot het medische veld dat in deze periode grote veranderingen doormaakte? Ik combineer historisch onderzoek met een theaterwetenschappelijke invalshoek. Via een performatieve lens hoop ik beter de gelaagde constructie van het (medische) lichaam in de publieke ruimte te begrijpen. 

Als bestuurslid zal ik mee mijn schouders zetten onder de brede waaier aan activiteiten die Gewina organiseert, te beginnen met het aankomende 111-jarige jubileum. Ik kijk er naar uit om als deel van de Vlaamse delegatie Gewina mee te vertegenwoordigen en te promoten. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

PageLines