De vergeten wilde en tamme flora van Nederland

voorjaarsdag Gewina 25 mei 2023

Kaft van Flora Batava

Gewina nodigt u van harte uit voor de voorjaarsdag ‘De vergeten wilde en tamme flora van Nederland’ op 25 mei 2023 in het Huis van het Boek in Den Haag. Deze dag belooft historische en actuele inzichten in onze kennis van en omgang met wilde planten. 

De dag biedt een sneak preview van de nieuwe facsimilé-uitgave van de Flora Batava van uitgeverij Lannoo en de KB die op 1 juni gepresenteerd wordt. De Flora Batava is de langstlopende liefdesverklaring aan de Nederlandse flora. Toen uitgever Jan Christiaan Sepp in 1800 van start ging met dit allereerste geïllustreerd overzichtswerk van alle Nederlandse planten, kon hij nooit vermoeden dat het laatste deel pas in 1934 zou verschijnen. Uiteindelijk besloeg de Flora Batava 461 afleveringen, verdeeld over 28 boeken: een titanenwerk waar een uitgebreide kring van amateurbotanici, hoogleraren en kunstenaars aan heeft bijgedragen. Dat resulteerde in de tot dan toe meest complete inventaris van de wilde flora van het land. Een verzamelwerk dat bovendien prachtig de grote veranderingen in het Nederlandse landschap, de wetenschap en de waardering van de nationale natuur illustreert. 

Als Gewinalid kunt u tijdens de Voorjaarsdag al kennis maken met het boek: redacteurs Esther van Gelder en Norbert Peeters en een aantal auteurs met uiteenlopende achtergronden nemen u mee in de wondere wereld van de Nederlandse flora van toen en nu. Ook is er gelegenheid om de originele Flora Batava en tal van andere botanische boeken en tekeningen te bekijken in de tentoonstelling Flora Batava. Wilde planten in boeken toen en nu. De dag begint met de huishoudelijke vergadering van Gewina: het moment om als lid invloed uit te oefenen op de koers van Gewina. 

Aanmelden

De voorjaarsdag is gratis voor Gewinaleden. Meldt u in verband met de catering wel graag uiterlijk 18 mei aan via dit aanmeldformulier.

Programma 

Locatie: Huis van het Boek, Prinsessegracht 30, Den Haag

12:00 Gewina huishoudelijke ledenvergadering met lunch
13:00 koffiepauze/inloop

13:15 welkom door Gewinabestuur

13.20-13.40 Inleiding door Esther van Gelder (conservator oude drukker KB en redacteur van de Flora Batava)

13:40-14:00 Norbert Peeters (botanisch filosoof en redacteur van de Flora Batava) over invasieve planten

14:05-14:25 Anastasia Stefanaki (geschiedenis van botanie, Naturalis), De bostulp: een Mediterrane koningin in de Nederlandse flora

14:30-14:50 theepauze

14:50-15:10: Nils van Rooijen (ecoloog, Wageningen Universiteit), [titel volgt]

15:15-15:35: Tinde van Andel (bijzonder hoogleraar geschiedenis van botanie, Leiden Universiteit), Een ooggetuigenverslag van de Flora Batava: het dagboek van Daniel Rolander (1755)

15:40-15:55: Inleiding tentoonstelling door Esther van Gelder

16:00-17:00 bezoek tentoonstelling Huis van het Boek

Meer informatie

Meer informatie over het boek en de tentoonstelling is hier te vinden:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

PageLines