Voorjaarsbijeenkomst 21 april: het onooglijke instrument, Rijksmuseum Boerhaave

Gewina bezoekt voor de voorjaarsbijeenkomst van 2018 op zaterdag 21 april het recent heropende Rijksmuseum Boerhaave te Leiden. Uiteraard staat een rondleiding door de vernieuwde opstelling op het programma.

Daarnaast besteden we met een serie korte lezingen aandacht aan objecten die een doorsnee bezoeker nooit te zien zal krijgen – nu niet, vroeger niet en ook niet in een toekomstige museuminrichting. Sommige objecten zijn nu eenmaal te klein of te groot, te ingewikkeld, simpelweg te lelijk, ethisch ‘besmet’ of ronduit gevaarlijk. Dit neemt niet weg dat dergelijke onooglijke objecten net zo bijzonder en waardevol kunnen zijn als de glimmende topstukken die wel in de vitrines staan te pronken. De sprekers brengen een ode aan een aantal van dergelijke onfortuinlijke pareltjes.

De bijeenkomst is voor Gewinaleden gratis, op vertoon van een geldig entreebewijs voor Rijksmuseum Boerhaave (het museum is voor Museumjaarkaarthouders en voor studenten met collegekaart kosteloos toegankelijk)

 

Programma
12.30-13.00 Ledenvergadering

13.00-14.00 Rondleiding

14.00-14.30 Koffie & Thee

14.30-16.00 Lezingen

 

BART GROB, Onooglijk objecten, of het verdriet van de conservator

JAN GUICHELAAR, Het anti-aardstralenkastje van Mieremet

LAURENS DE ROOY, Twee hoofden met een hazenlip

LARA BERGERS, De Nederlandse leugendetector

DIDI VAN TRIJP, Vis in vitrine

AD MAAS, Het radiumpreparaat van Marie Curie

 

16.00-17.00 Borrel

 

Graag voor 14 april aanmelden bij de secretaris, Marieke Hendriksen (m.m.a.hendriksen [at] uu.nl), zodat wij rekening kunnen houden met het reserveren van de rondleidingen en catering. Een bijdrage van 7,50 euro wordt op prijs gesteld

PageLines