Welkom

Gewina, Belgisch-Nederlands genootschap voor wetenschaps- en universiteitsgeschiedenis / Société Belgo-Néerlandaise pour l’histoire des sciences et des universités” verenigt ongeveer 400 onderzoekers en belangstellenden op het terrein van de wetenschapsgeschiedenis en universiteitsgeschiedenis uit Nederland en België. Het organiseert bijeenkomsten en publiceert Journal for the History of Knowledge en Wonderkamer Magazine.


Nieuws

Wonderkamer zoekt input

Verspreid je onderzoek onder een breder publiek Wonderkamer: magazine voor wetenschapsgeschiedenis brengt volgend jaar (2022) een themanummer uit over duurzaamheid. We zijn daarom op zoek naar voorstellen voor artikelen, beschrijvingen van een object of archiefvondst, fotoreportages etc. op het gebied van de geschiedenis van energie(transitie), ecologie, natuurbehoud en circulariteit.    Ook voorstellen voor bijdragen los … Lees verder »

Scriptieprijs: Oproep voor inzendingen

Oproep voor inzendingen Gewina-Descartes-Huygens Scriptieprijs voor Wetenschaps- en Universiteitsgeschiedenis In 2013 riep Gewina de Gewina-Descartes-Huygens Scriptieprijs voor Wetenschaps- en Universiteitsgeschiedenis in het leven. Tijdens de negende Gewina Woudschoten Conferentie op 17 en 18 juni 2022 te Zeist zal deze prijs voor de vierde keer uitgereikt worden. Lees verder »

Academische werkdruk in historisch perspectief

Publiekscongres / najaarscongres Gewina, Lokhorstkerk Leiden, 8 oktober 2021 Veel academici hebben te maken met enorme werkdruk. Hoe erg was dat vroeger? Hoe gingen academici ermee om? Kunnen we daar iets van leren? Deze Gewina najaarsvergadering zal plaatsvinden op vrijdagmiddag 8 oktober, in een echte, fysieke locatie: de Lokhorstkerk in Leiden, op loopafstand van het … Lees verder »

Kennis maken met: Alexia Coussement

Graag introduceert het bestuur u aan ons nieuwe bestuurslid Alexia Coussement. Alexia is doctoraatsstudent Universiteitsgeschiedenis aan Universiteit Antwerpen. Alexia schrijft:Lees verder »

Wonderkamer 3: Zes korte verhalen over wantrouwen in vaccinatie

Dit themanummer toont aan hoe wispelturig het vertrouwen in de wetenschap ook in het verleden was. We zien hoe forensisch experts in Engeland zichzelf een betrouwbaar imago aanmeten dankzij theatrale optredens in de rechtbank, maar ook hoe een gelikte Nederlandse vaccinatiecampagne tegen baarmoederhalskanker faliekant mislukt. Het vertrouwen in de wetenschappers is groot, zo betogen Nelleke … Lees verder »

Older Entries »