Woudschoten 1 (2005)

The Circulation of Knowledge and Practices: The Low Countries as an historical laboratory

Workshop,
Woudschoten, 27 – 28 May 2005


Convocaat

Beste collega’s,

Tijd om spijkers met koppen te slaan wat betreft onze workshop op 27 en 28 mei.

Allereerst het programma. Een conceptversie gaat hierbij. De bedoeling is dat we het thema ‘circulation of knowledge’ exploreren. Op basis van het resultaat gaan we dan in de maanden erna een onderzoeksprogramma formuleren.

We hebben Norton Wise (UCLA) bereid gevonden als gastspreker en commentator op te treden. Dat betekent dus dat de voertaal Engels is.

De overige lezingen zijn in twee categorieën verdeeld: korte en meer uitgebreide. De laatste categorie hebben we ingevuld, zoals je in het programma kunt zien. De eerste categorie moet nog gestalte krijgen. Er zijn hiervoor een aantal ‘slots’ van bij elkaar drie uur, verdeeld over de vrijdag en de zaterdag. Bij deze nodigen we je uit je hiervoor aan te melden en je eigen mogelijke inbreng in het programma toe te lichten. Hoeveel tijd er beschikbaar is hangt af van het aantal aanmeldingen, maar de bedoeling is hoe dan ook dat het korte (± 12 minuten) presentaties worden van interessante thema’s en geen kant-en-klare uitgewerkte betogen. Een voor-de-vuist-weg toelichting is prima, dus we doen maar een klein beroep op je schaarse tijd. Meldt je per omgaande aan, dan weten we snel waar we aan toe zijn. (N.B. Ons kent ons; wie ik niet hoor ga ik bellen).

Om de gedachten te bepalen sturen we binnenkort wat leesmateriaal rond. Een ouder stuk van R.G.A. Dolby dat op een traditionele visie op de ‘transmissie’ van kennis is gebaseerd, en een kersvers artikel van Jim Secord, dat op de rol staat
voor publicatie in Isis. Anders dan binnen het vakgebied van de techniekgeschiedenis is er binnen de wetenschapsgeschiedenis nog weinig expliciete aandacht geschonken aan onze thematiek. Wie geschikte literatuur weet
wil dat wel melden? Er komt z.s.m. een pagina op de Gewina-website waar we al onze spullen (en ook informatie over de workshop) kwijt kunnen.

Dan de praktische kant van de zaak. Wij stellen voor de workshop in Woudschoten (Zeist) te houden. Een prettige ambiance kan wonderen doen. In Woudschoten zijn in het verleden al veel mooie dingen tot stand gekomen, en wie weet straalt dat op ons af. Het is niet de goedkoopste locatie, maar ook zeker niet de duurste . Een arrangement voor twee dagen inclusief alles (ook overnachting) kost 195 euro. De meesten zullen dat wel van hun baas kunnen krijgen? Voor wie dat niet geldt (laat maar weten) gaan we iets regelen. Om de zaak op dit vlak rond te krijgen horen we graag per omgaande dat je definitief komt. (En voor je korte presentatie moet je er toch zijn, nietwaar, dus dat kan geen probleem zijn.)

Tenslotte nog een goed bericht. De Vlaamse wetenschapshistorici zijn ook bevangen door de circulatiekoorts. Er is een goede kans dat ze zich willen aansluiten. Dan zou onze onderneming dus een Lage-Landen-project kunnen worden. Meer hierover spoedig, maar we anticiperen in het programma vast op Vlaamse deelname.

Laat van je horen!

Hartelijke groet,

Lissa Roberts

Bert Theunissen

Korte presentatie van het onderzoeksprogramma van de landelijke werkgroep wetenschapsgeschiedenis, op het eerste congres van de European Society for the History of Science, Maastricht, 5 november 2004

Brief aan NWO over het onderzoeksprogramma (2006)

Foto’s

 

PageLines