Kennismaken met Marieke Hendriksen

Tijdens de laatste Huishoudelijke Vergadering op 26 juni j.l. is Dirk van Miert afgetreden als voorzitter. Hij is opgevolgd door Marieke Hendriksen. Zij stelt zich graag aan u voor.

“Na twee jaar als secretaris van Gewina heb ik in juni het voorzitterschap overgenomen van Dirk van Miert. Ik werk als onderzoeker bij het Humanities Cluster van de KNAW, en ben gespecialiseerd in de materiële en sensorische cultuur van chemie en geneeskunde in de achttiende eeuw. 

Promovendus

“Ik heb kunst- en cultuurgeschiedenis gestudeerd, en werd zelf lid van Gewina toen ik in 2008 een aanstelling kreeg als promovendus in Leiden om een wetenschapshistorisch proefschrift te schrijven. De activiteiten van Gewina, Studium, en de Woudschotenconferenties zorgden ervoor dat ik me als promovendus met een achtergrond in een ander vakgebied al snel thuis ging voelen bij de wetenschapshistorici. Wat mij betreft is dat één van de belangrijkste taken van Gewina: een gemeenschap vormen voor iedereen die geïnteresseerd is in wetenschaps- en universiteitsgeschiedenis in en van de lage landen. 

Vernieuwingen

“De afgelopen jaren hebben we als bestuur hard gewerkt om Gewina relevant en aantrekkelijk te houden voor zowel professionele wetenschapshistorici als voor andere geïnteresseerden. Zo is Studium op gegaan in het Nederlandstalige Wonderkamer en het Engelstalige Journal for the History of Knowledge, hebben we de website vernieuwd, sociale media accounts aangemaakt, en een webinarserie georganiseerd toen door de Corona-crisis onze bijeenkomsten niet konden doorgaan.

Leden

“Op dit moment hebben we ongeveer driehonderd leden, waarvan bijna negentig procent als wetenschapshistoricus werkzaam is, ofwel aan een universiteit of onderzoeksinstituut, ofwel bij wat in het Engels zo mooi GLAM instituten worden genoemd (Galleries, Libraries, Archives, Museums). Ongeveer een zesde van de leden is student of promovendus, tien procent is Belgisch. De komende jaren hopen we dan ook meer Belgische collega’s en belangstellenden bij de vereniging te betrekken. 

Corona

“De andere grote uitdaging is hoe we een gemeenschap blijven vormen als we door de Corona-maatregelen niet regelmatig bij elkaar kunnen komen. De afgelopen maanden hebben we gemerkt dat online bijeenkomsten naast nadelen zeker ook voordelen hebben. Leden die normaal niet zouden kunnen komen, bijvoorbeeld omdat ze te ver weg wonen of een mobiliteitsbeperking hebben, kunnen er nu ineens wel bij zijn. Als bestuur kiezen we daarom de komende tijd voor een hybride model: we komen bij elkaar als dat kan, maar zullen zeker ook gebruik blijven maken van de digitale mogelijkheden.”

Meer weten? Bezoek mariekehendriksen.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

PageLines